Na najstarší folklórny festival na Slovensku prišiel i prezident SR

22.06.2008 Svidník

Svidník 22. júna (TASR) - Približne 10.000 divákov videlo počas troch dní vystúpenia 54. ročníka Slávností kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska, ktoré vyvrcholili dnes v amfiteátri vo Svidníku hlavným programom.
Dnešné vystúpenia najstaršieho folklórneho festivalu na Slovensku sledoval aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.

\"Vysoko si vážim, že si dokážete z pokolenia na pokolenie zachovať svoje tradície. Robíte tak z lásky k folklóru, z lásky k svojmu rodu, k svojej jedinečnej kultúre. Som hrdý na naše krásne Slovensko, na jeho ľudí, ktorí sa bez rozdielu národnosti či vierovyznania spolupodieľajú na úspešnom príbehu našej vlasti, \" uviedol prezident v pozdravnom príhovore k účastníkom.

Podľa podpredsedu Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska (ZRUS) Pavla Bogdana aj ostatný ročník svidníckych slávností ukázal bohatstvo kultúry Rusínov-Ukrajincov v SR v celej jeho šírke, pretože neboli len o folklóre, ale aj literatúre, výtvarnom umení a ostatných žánroch.

\"Aj tohtoročná, pomerne vysoká návštevnosť potvrdila, že o festival je trvalý záujem, že sa ho oplatí organizovať, a preto ZRUS vyvíja všetko úsilie, aby sa aj jeho prostredníctvom zachovávalo bohatstvo našej kultúry, \" uviedol Bogdan. Dodal, že už teraz začínajú pripravovať jubilejný 55. ročník, ktorý bude \"vo veľkom štýle. \"

Svidnícky festival je každoročne vyvrcholením činnosti Zväzu Rusínov-Ukrajincov Slovenska a súborov ľudovej umeleckej tvorivosti. Okrem početných domácich rusínsko-ukrajinských a slovenského súboru Magura z Kežmarku sa predstavil vo Svidníku ukrajinský Štátny akademický ľudový súbor piesní a tancov z Ivano-Frankovska, ukrajinský Detský súbor Neposedy a súbor Avanscéna, ako aj spevácky zbor Karpaty zo srbského Verbasu a ľudoví umelci z chorvátskeho Petrovca, kde žijú rusínske enklávy. Program obohatili organizátori o divadelné predstavenie, besedy s ukrajinskými spisovateľmi Petrom Zasenkom, Jurijom Zavhorodným a Ihorom Tračom. Popri pásme hudby a poézie pripravili aj vernisáž rusínsko-ukrajinského akademického maliara Juraja Kresilu, či detskú súťaž v maľovaní.

Slávnosti kultúry Rusínov-Ukrajincov Slovenska organizuje ZRUS v spolupráci s mestom Svidník, Prešovským samosprávnym krajom a ďalšími kultúrnymi inštitúciami v regióne. Finančné zdroje na jeho prípravu získavajú predovšetkým z grantov Ministerstva kultúry SR.
 

Vyberte región